Monday, 31 December 2018

BREASTFEEDING CLASS 2018

8:53:00 am 0 Comments




"THE ART OF BREASTFEEDING"
.
Ramai mommies yang TAK TAHU formula mudah untuk menjayakan PENYUSUAN SUSU IBU.
.
Bila tak tahu, mommies cuba google dan apply ilmu yang belum pasti.
.
Salah apply ILMU menyebabkan mommies lebih banyak STRESS dari dapat hasil susu meriah.
.
Kalau berterusan macam ni, hasrat mommies nak menyusukan anak sehingga 2 tahun boleh TERKUBUR tau!
.
Jadi Kak Nad nak ajak mommies terutama mommies di sekitar Johor atau yang sanggup turun ke Johor untuk hadir ke kelas ini dan belajar tentang SENI PENYUSUAN SUSU IBU.
.
Penyusuan susu ibu sangat indah dan mempunyai seni yang tersendiri.
.
Ramai mommies yang dah belajar tentang seni ini dan merasai ketenangan dan susu meriah.
.
Jadi mommies bila lagi? Jom ajak suami atau ahli keluarga dan kawan-kawan untuk hadir ke kelas ini.
.
Tak rugi hadir sebab banyak yang mommies akan pelajari seperti betikut:
.

[✔] Teknik PERAHAN yang BETUL dan TEPAT yang sesuai dalam situasi penyusuan mommies, supaya dapat hasilkan susu yang lebih meriah.
.
[✔] KENALI anatomi payudara dan punca-punca payudara tidak boleh mengeluarkan susu dengan optimum. PENTING sebab ramai mommies abaikan tentang ini !
.
[✔] Cara MARMET yang betul dan tidak menyakitkan
.
[✔] LOVE YOUR BODY MORE, ubah mentaliti daripada MENTALITI SUSU SIKIT kepada MENTALITI SUSU MERIAH DAN MENCUKUPI! Ramai mommies yang tak yakin dengan diri sendiri. Kak Nad akan ajar mommies cara mudah untuk bina keyakinan dengan diri.
.
[✔] Kak Nad juga akan ajar cara nak menyusukan bayi dengan MUDAH, SENANG dan RELAX untuk mommies kuasai.. Ramai mommies dah buat macam-macam cara tapi teknik masih SILAP dan menyakitkan.
.
[✔] Belajar dari KESILAPAN mommies lain supaya kita dapat ELAK kesilapan yang sama, atau sekurang-kurangnya kita tahu CARA NAK HANDLE jika terbuat kesilapan yang sama. PENTING ni untuk pastikan impian mommies tak TERKUBUR!
.
[✔] TEKNIK URUTAN CINTA yang mommies boleh buat di rumah dengan suami. Mommies akan rasa lebih tenang dan susu mommies akan terhasil dengan mudah
.
[✔] LIMA FORMULA untuk tingkatkan susu ibu dengan gembira. Mommies mesti happy bila dapat apply semua teknik
.
[✔] BABY MASSAGE untuk berikan ketenangan pada bayi mommies.
.
Berapa nilai pelaburan untuk kelas ni?
.
Lebih dari RM200. Tapi Kak Nad nak buat tawaran pelancaran awal untuk kelas ini.
.
Hanya RM50 individu dan RM80 bagi yang mendaftar berdua.
.
Bila?
.
The Art of Breastfeeding akan diadakan pada:
.
Tarikh : 10 November 2018
Hari : Sabtu
Masa : Pukul 8.00 am sehingga 1.00 pm
Tempat : YOUHA Concept Store
NO 16 JALAN KANGKAR TEBRAU, KAMPUNG KANGKAR TEBRAU 81100 JOHOR BAHRU, JOHOR.
(Google Maps : in front of Klinik Desa Kangkar Tebrau)

Bayaran :
RM30 per individu
(EARLY BIRD sehingga 15 Oktober 2018)
Normal Price : RM50

RM50 per couple
(EARLY BIRD sehingga 15 Oktober 2018)
Normal Price : RM80
.
Paling BEST, mommies boleh dapat goodies bag yang ditaja oleh YOUHA tau dan mommies akan dapat cash voucher dari Feed by Ummi Najla.
.
Makanan disediakan juga.
.
Tapi, penyertaan adalah terhad untuk 30 orang sahaja maksimum.
.

Klik link di bawah untuk pendaftaran πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»
https://ordersini.com/view/X49rg3ml4J22
.
Atau boleh hubungi admin Dayana di link berikut untuk sebarang pertanyaan:

http://www.wasap.my/60197612253

atau

http://www.wasap.my/601158334357

Sunday, 30 December 2018

PERSONAL COACHING PENYUSUAN SUSU IBU BERNILAI RM32.25 UNTUK SATU SESI 3 JAM !

4:00:00 pm 0 Comments
PROMO PERSONAL COACHING !! DAPATKAN TEMPAT ANDA SEGERA BERSAMA BAYI DAN SUAMI TERSAYANG. TEMPAT ADALAH TERHAD. RUGI TAK DAPAT PROMO NI.. !!


DILANCARKAN SEKARANG! Personal Coaching Penyusuan Susu Ibu 2018 Yang Akan Berikan KESAN LUAR BIASA Pada Penyusuan Mommies. 

Perhatian kepada Mommies Yang Ingin Menyusukan Anak Sehingga 2 Tahun !!

Ramai yang dah dapatkan EBOOK percuma TIPS PAM-PAM PENUH! Dan dari ebook percuma ini sahaja ramai mommies yang dah mula CREATE SUPERB RESULT!


Setakat hari ini, apa yang mommies dah lakukan untuk tingkatkan penghasilan susu mommies? Adakah mommies dah gunakan sepenuhnya semua teknik dalam penyusuan susu ibu? Mommies nak tau macam mana nak meriahkan semula susu mommies dengan cara yang berkesan?

Ramai mommies yang main hentam jer belajar ilmu penyusuan dengan ‘Pakcik Google’, yang menyebabkan mommies lebih banyak STRESS dari dapat hasil susu meriah? Kalau berterusan macam ni, hasrat mommies nak menyusukan anak sehingga 2 tahun boleh TERKUBUR tau!

MOMMIES SERIUS NAK MENYUSUKAN ANAK SEHINGGA 2 TAHUN?


Mommies perlukan teknik dan formula yang terbukti berkesan! Jangan bazir masa untuk ‘try n error’! Kak Nad harap mommies TERUSKAN BACAAN jika nak penyusuan mommies untuk anak tercinta berjaya sehingga 2 TAHUN !!

Kak Nad nak jemput mommies datang ke sesi coaching Kak Nad secara percuma. TAWARAN INI HANYA UNTUK SEKALI SAHAJA SEUMUR HIDUP !

Nak dengar apa kata mommies yang pernah join sesi sharing dengan Kak Nad?

Jom tengok video-video ni.

Dari hanya mengepam sahaja, kini belajar untuk menyusu semula - Mummy Aisyah

Dulu pernah gagal masa anak pertama. Serik dan cepat-cepat dapatkan bantuan untuk anak kedua - Mummy Claire

Saya bawa isteri saya sebelum dia gagal dalam penyusuan susu ibu - Suami

**Video-video lain boleh didapati di channel feedbyumminajla
(Subscribe untuk dapatkan video-video terbaru dari kami)

ILMU PENTING MOMMIES AKAN BELAJAR
===================================
.
[1] Teknik PERAHAN yang BETUL dan TEPAT yang sesuai dalam situasi penyusuan mommies, supaya dapat hasilkan susu yang lebih meriah.
.
[2] KENALI anatomi payudara dan punca-punca payudara tidak boleh mengeluarkan susu dengan optimum.
.
[3Cara MARMET yang betul dan tidak menyakitkan
.
[4] LOVE YOUR BODY MORE, ubah mentaliti daripada MENTALITI SUSU SIKIT kepada MENTALITI SUSU MERIAH DAN MENCUKUPI! Ramai mommies yang tak yakin dengan diri sendiri. Kak Nad akan ajar mommies cara mudah untuk bina keyakinan dengan diri.
.
[5] Kak Nad juga akan ajar cara nak menyusukan bayi dengan MUDAH, SENANG dan RELAX untuk mommies kuasai.. Ramai mommies dah buat macam-macam cara tapi teknik masih SILAP dan menyakitkan.
.
[6] Belajar dari KESILAPAN mommies lain supaya kita dapat ELAK kesilapan yang sama, atau sekurang-kurangnya kita tahu CARA NAK HANDLE jika terbuat kesilapan yang sama. PENTING ni untuk pastikan impian mommies tak TERKUBUR!
.
[7] Ilmu lactation massage yang mommies boleh buat di rumah dengan suami. Mommies akan rasa lebih tenang dan susu mommies akan terhasil dengan mudah!
.
[8] LIMA FORMULA untuk tingkatkan susu ibu dengan gembira. Mommies mesti happy bila dapat apply semua teknik ni nanti.

SIAPA YANG BOLEH HADIR?

Mommies yang ingin menghadiri sesi coaching ini mestilah mempunyai ciri berikut:

- Mempunyai hasrat dan impian yang tinggi untuk menyusukan anak sehingga  2 tahun
- Tiada masalah kesihatan yang serius
- Sedang mengandung atau sudah melahirkan bayi
- Tidak mempunyai ilmu pengetahuan yang mencukupi dalam penyusuan susu ibu
- Sanggup memberikan komitmen untuk hadir sesi coaching
.
Bertindak SEGERA untuk dapatkan TEMPAT anda SEKARANG!

Klik link berikut untuk pendaftaran:
Jom join sebelum terlambat ya mommies...!

From Your Lovely Breastfeeding Counselor

Nad Masrom

Founder Feed by Ummi Najla

Saturday, 29 December 2018

[ PROMO RM20 SAHAJA ] – ELITE BF COACHING UNTUK MOMMIES YANG INGIN MENYUSUKAN ANAK SEHINGGA 2 TAHUN !!

2:15:00 am 0 Comments
Perhatian Kepada Mommies Yang Ingin Menyusukan Anak Sehingga 2 Tahun !!


Baca sampai habis INFO di bawah ni tau.

Ramai mommies yang dah dapatkan ILMU BERBALOI dari Personal Coaching 3 JAM dan ramai yang dah mula CREATE SUPERB RESULT!

Setakat hari ini, apa yang mommies dah lakukan untuk tingkatkan penghasilan susu mommies? Adakah mommies dah gunakan sepenuhnya semua teknik dalam penyusuan susu ibu?

Mommies nak tau macam mana nak MERIAHKAN semula susu mommies dengan cara yang berkesan?

Ramai mommies yang main hentam jer belajar ilmu penyusuan dengan ‘Pakcik Google’, yang menyebabkan mommies lebih banyak STRESS dari dapat hasil susu meriah? Kalau berterusan macam ni, hasrat mommies nak menyusukan anak sehingga 2 tahun boleh TERKUBUR tau!


[ TAWARAN RM20 SAHAJA ] – UNTUK MOMMIES YANG SERIUS NAK DAPATKAN ILMU PENYUSUAN BERNILAI LEBIH RM400 !!



Betul ke mommies perlukan BIMBINGAN dalam penyusuan susu ibu untuk berjaya menyusukan anak sehingga 2 TAHUN?

Jom tengok feedback mommies yang dah dapatkan ILMU PENYUSUAN di sini:

https://www.facebook.com/feedbyumminajla/videos/2012325625652732/


==========================================================
KELEBIHAN YANG MOMMIES AKAN DAPAT DALAM ELITE BF COACHING
==========================================================


LIVE UPDATE DARI Kak Nad sendiri secara esklusif untuk menjawab setiap persoalan mommies dalam penyusuan susu ibu dan bantu mommies set JADUAL PAM yang lebih berkesan.

3 VIDEO setiap minggu tentang TIPS dan ILMU PENYUSUAN SUSU IBU yang mommies mungkin tak pernah tahu !

✔ Lebih 100 ILMU PENYUSUAN yang mommies akan belajar dalam group ini.

WINNING CULTURE iaitu satu ‘supportive system’ yang sentiasa memberikan mommies aura dan semangat yang positif untuk terus menyusukan anak sehingga 2 tahun tanpa putus asa.

✔ Mommies berpeluang untuk mendapat REBATE CASH 10% sepanjang mommies berada dalam group ni. Belajar saje-saje pun boleh dapat DUIT CASH. Best ke best?

✔ Dan yang PALING BEST sekali, untuk ahli BF ELITE COACHING yang BERJAYA menghabiskan tempoh penyusuan 2 TAHUN, mommies layak untuk menerima SIJIL PENYUSUAN yang ditanda tangani oleh Kak Nad sebagai Kaunselor Penyusuan yang diiktiraf dan DISAHKAN juga oleh seorang PAKAR LAKTASI. Best kan????


===========================================================
APA LAGI YANG MOMMIES AKAN BELAJAR DALAM ELITE BF COACHING?
===========================================================


[✔] Teknik PERAHAN yang BETUL dan TEPAT yang sesuai dalam situasi penyusuan mommies, supaya dapat hasilkan susu yang lebih meriah.

[✔] KENALI anatomi payudara dan punca-punca payudara tidak boleh mengeluarkan susu dengan optimum. PENTING sebab ramai mommies abaikan tentang ini !

[✔] Cara MARMET yang betul dan tidak menyakitkan

[✔] LOVE YOUR BODY MORE, ubah mentaliti daripada MENTALITI SUSU SIKIT kepada MENTALITI SUSU MERIAH DAN MENCUKUPI! Ramai mommies yang tak yakin dengan diri sendiri. Kak Nad akan ajar mommies cara mudah untuk bina keyakinan dengan diri.

[✔] Kak Nad juga akan ajar cara nak menyusukan bayi dengan MUDAH, SENANG dan RELAX untuk mommies kuasai.. Ramai mommies dah buat macam-macam cara tapi teknik masih SILAP dan menyakitkan.

[✔] Belajar dari KESILAPAN mommies lain supaya kita dapat ELAK kesilapan yang sama, atau sekurang-kurangnya kita tahu CARA NAK HANDLE jika terbuat kesilapan yang sama. PENTING ni untuk pastikan impian mommies tak TERKUBUR!

[✔] LOVE BONDING MASSAGE yang mommies boleh buat di rumah dengan suami. Mommies akan rasa lebih tenang dan susu mommies akan terhasil dengan mudah

[✔] LIMA FORMULA untuk tingkatkan susu ibu dengan gembira. Mommies mesti happy bila dapat apply semua teknik ni nanti.


Bertindak SEGERA untuk dapatkan tawaran RM20 yang akan tamat pada bila-bila masa !!


TAWARAN RM20 YANG MOMMIES TAKKAN DAPAT KAT MANA-MANA LEPAS NI !!


Klik link berikut untuk pendaftaran:




Jom DAFTAR SEKARANG sebelum HARGA naik lebih mahal ya mommies...!

Tuesday, 17 July 2018

Power Pumping

4:47:00 pm 0 Comments
Power pumping biasanya dilakukan apabila ibu-ibu mengalami masalah susu merudum dan tujuan power pumping dilakukan adalah untuk menghantar signal ke otak dengan menghasilkan permintaan yang lebih tinggi dan secara tidak langsung dapat meningkatkan semula produktiviti susu seorang ibu.
Punca susu merudum adalah disebabkan beberapa faktor. Antaranya ialah:
1. Faktor breastpump (suction breastpump yang bermasalah mungkin disebabkan oleh penggunaan yang terlalu lama, corong yang kurang sesuai, spare parts yang bermasalah dan perlu ditukar ganti)
2. Supply-demand (jadual pam yang tidak konsisten, bayi yang telah mula makan makanan pejal dan mula kurang minum susu, perubahan corak penyusuan bayi)
3. Perubahan hormon (pengambilan pil perancang/period/mengandung)
4. Penjagaan diri ibu (pemakanan yang tidak seimbang, tidak minum air yang mencukupi, kurang tidur dan rehat, stress, sakit)
Power pumping adalah satu alternatif yang boleh dilakukan oleh seorang ibu untuk mengatasi masalah susu merudum. Teknik power pumping dilakukan dengan meniru gaya bayi yang kerap menyusu ketika melalui fasa growth spurt.
Power pumping boleh dilakukan pada bila-bila masa yang spesifik bagi seorang ibu. Contohnya pada pukul 10 pagi setiap hari. Tetapi masa yang lebih baik untuk dilakukan adalah pada pukul 12 malam sehingga 6 pagi kerana kadar hormon prolaktin dan oksitosin yang lebih tinggi. Sekiranya ibu tidak mampu melakukannya pada waktu malam, boleh dilakukan pada masa yang bersesuaian tetapi konsisten.
Boleh rujuk gambar di bawah tentang teknik power pumping dengan menggunakan single electric breastpump atau double electric breastpump. Kesan teknik ini akan dilihat seawal seminggu atau paling lewat selepas 2 minggu. Jadi ibu-ibu perlu bersabar untuk melihat peningkatan susu yang akan dihasilkan.

Image result for power pumping

Pada peringkat awal sesi power pumping, ibu-ibu mungkin ada yang sekadar ‘pam angin’ sahaja tanpa ada susu yang dihasilkan. Ibu tidak boleh berputus asa dan mesti meneruskan sesi power pumping seperti dalam rajah di atas, dilakukan sekurang-kurangnya sekali sehari selama 2 minggu. Ini adalah penting untuk menghantar signal kepada otak tentang demand tinggi yang diperlukan oleh payudara ibu.
Sesi power pumping perlu dilakukan dalam keadaan yang tenang, tidak stress, dan lebih santai. Ibu bolehlah melihat gambar anak di tempat kerja, dengar muzik, menonton televisyen, membaca al-qur’an, dan berzikir ‘Ya Matin’. Lakukan dengan relax dan gembira.
Paling penting, jadual mengepam yang rutin tidak boleh ditinggalkan. Power pumping boleh dilakukan juga dalam salah satu sesi mengepam sedia ada. Teknik power pumping ini juga boleh dijadikan ikhtiar bagi ibu-ibu yang mempunyai impian untuk relaktasi (menyusukan anak semula) atau menyusukan anak angkat.
Semoga perkongsian tentang power pumping ini bermanfaat kepada semua ibu dan dapat membantu ibu-ibu yang mengalami masalah susu merudum. Salam penyusuan susu ibu dari saya, Ummi Najla (Kak Nad).
Sumber: (i) I’m Not Pumping Enough Milk by Kelly Bonyata, (ii) Increasing Breast Milk Supply - Power Pumping (Pregnancy Birth and Beyond), (iii) Breastpumps – troubleshooting and general info @KellyMom.

Anda Mempunyai Masalah Untuk Menyusukan Bayi Kecil Anda?

4:41:00 pm 0 Comments
Jangan risau, sekarang kami sudah menyediakan jaringan kaunselor penyusuan yang berada di seluruh Malaysia!


Tak kira anda berada di mana, kami sedaya upaya akan menghantar kaunselor penyusuan yang terlatih dan mempunyai sijil yang diiktiraf untuk membuat home visit ke rumah anda.

Hanya perlu daftarkan nama dan butiran masalah yang sedang anda hadapi serta kawasan tempat tinggal anda, kami akan mencarikan kaunselor yang berhampiran untuk bantuan seberapa segera!

Log in di sini
http://permatasusuan.com/
http://permatasusuan.com/
http://permatasusuan.com/


Dah 52 tahun pun masih nak belajar tentang penyusuan susu ibu...

4:40:00 pm 0 Comments
Inilah kakak saya, Dr Maskiah Hj Masrom. Berusia 52 tahun. Idola saya dalam penyusuan susu ibu.

Kakak saya telah menyusukan keempat-empat anaknya selama 2 tahun. Dengan ketiadaan gadget dan kurangnya penyebaran tentang ilmu penyusuan pada masa itu (lebih 20 tahun lepas), kakak saya tak pernah putus asa untuk cari ilmu tentang penyusuan susu ibu melalui buku dan majalah.


Storage bottles pada masa itu tak semurah sekarang. Kakak saya terpaksa beli dari luar negara kerana di Malaysia sangat susah nak jumpa.

Saya masih ingat arwah mak saya uruskan EBM kakak saya. Dalam hati kecil saya yang masih bersekolah, kenapalah tak guna 'susu tepung' je. Kan lebih senang...

Kakak saya juga terpaksa mengambil cuti tanpa gaji kerana waktu itu cuti bersalin yang disediakan hanya 45 hari hanya kerana ingin pastikan penyusuan awal itu berjaya.

Mengusung ke sana ke mari anak-anak hanya kerana ingin pastikan penyusuan susu ibu dapat dilunaskan selama 2 tahun sudah jadi satu kebiasaan pada masa itu.

Dicemuh? "Perkara biasa", kata kakak saya. Memang ramai yang pandang serong atas 'kepayahan' kakak saya berusaha untuk menyusukan dan perlu mengepam di tempat kerja. Ingat lagi pam tradisional kakak saya yang ada getah warna merah tu πŸ˜…

Sekarnya kakak saya ingin menempuh perjalanan ini, menjadikannya terinspirasi untuk hasilkan karya tentang penyusuan susu ibu dalam salah satu cerpen beliau.

Dan saya sangat gembira bila kakak saya sangat menyokong perjuangan saya. Dan barulah sekarang saya faham, kenapa kakak saya sanggup 'bersusah-payah' untuk menyusukan anak-anak saudara saya dulu dan tidak memilih susu formula.




Kerana dia ingin berikan MAKANAN TERBAIK untuk anak-anaknya. Seperti apa yang saya cuba lakukan untuk anak saya sekarang.

"Angah hanya berpegang pada Surah Al-Baqarah Ayat 233. Kalau kita faham maksud ayat tu, kita wajib 

laksanakan.."



Terima kasih angah... Semoga perjuangan penyusuan ini dapat diteruskan oleh adikmu ini yang masih banyak kelemahan dan selalu rasa rendah diri untuk berkongsi.



#SeminarKebangsaanIbuSusuan
#KelabSokonganPenyusuanSusuIbuJohor

Thursday, 17 May 2018

TIPS BERPUASA BAGI IBU MENYUSU

6:43:00 pm 0 Comments
1. Waktu sahur, ambil makanan yang berat seperti nasi dan WAJIB makan kurma untuk bekalan tenaga yg lebih lama. Dan berusahalah untuk sahur pada masa yg lewat seperti dianjurkan supaya ibu tak terlalu lapar.

2. Selepas sahur (sebelum masuk subuh), boleh mengepam untuk sesi pertama. Dan sekiranya ada masa lagi sebelum azan, minumlah segelas air suam (seperti susu atau milo) selepas mengepam.

3. Sesi mengepam lakukan macam biasa waktu bekerja (3-4 jam sekali). Disebabkan Kak Nad balik kerja pukul 2pm, jadi Kak Nad hanya mengepam 2x di tempat kerja.


4. Bila balik rumah, sekiranya betul-betul tak larat, boleh berikan EBM kepada baby (dengan bantuan suami atau orang lain).

5. Masuk waktu berbuka, makanlah kurma dahulu kerana kurma memberikan tenaga yang lebih cepat.

6. Minum air yang mencukupi pada waktu malam untuk menggantikan bendalir dalam badan yg telah digunakan. Bawa botol air sentiasa (sambil tengok tv/letak tepi katil) supaya mommies ingat sentiasa untuk minum. Ini adalah penting untuk pastikan bekalan air dalam badan mommies mencukupi sewaktu berpuasa keesokan hari.

7. Dan mommies boleh mengepam pada waktu malam untuk bekalan stok keesokan hari.

Ini sahaja tips dari Kak Nad. Kalau mommies nak share pengalaman mommies, sangat-sangat dialukan πŸ˜
SELAMAT BERPUASA!

Wednesday, 16 May 2018

Cabaran Awal Penyusuan Sewaktu Berpantang

4:42:00 pm 0 Comments
Pengalaman saya, cabaran awal penyusuan selain Khadijah kuat mengempeng ialah menghadapi persepsi orang tua yang percaya susu badan tidak cukup pada awal kelahiran.

Syukurlah saya ada sedikit knowledge dan perkongsian dari pengalaman kawan-kawan yang pernah give up bila menghadapi situasi yang sama.

"Baby tak dapat susu ni", "Susu belum ada", ayat yang biasa saya dengar pada minggu pertama kelahiran Nur Khadijah. Namun saya tetap yakin, kolostrum sudah pun terhasil dan mencukupi untuk perut Khadijah yang masih kecil. Saya cuba fokus kepada posisi penyusuan yang betul. Itu pun pada hari ke-6 barulah saya dapat 'pick-up' posisi yang betul untuk latching selepas puas melecet puting. Teori dan realiti memang perlu selari agar penyusuan susu ibu dapat dipraktiskan dengan betul.


Saat menghadapi kata-kata seperti ini, kekuatan mental dan keyakinan mestilah kuat. Nasihat saya, dengar dengan hormat dan jangan sekali-kali cuba melawan atau menyakiti hati mereka. Mereka tetap orang tua yang lebih berpengalaman dan telah banyak makan garam berbanding kita. Jangan sampai 'ketulah' bila kita cuba menidakkan pendapat mereka.

Selalunya saya akan senyum dan angguk kepala sahaja. Dalam hati selalu berdoa agar Allah tunjukkan kelebihan susu ibu kepada mereka ini. Suami pula selalu kenyit mata beri signal yang bermaksud "abaikan je" bila saya terpaksa berhadapan dengan kata-kata sebegitu.

Sewaktu Khadijah kena jaundice, alhamdulillah tiada seorang pun yang mencadangkan selain susu ibu kepada Khadijah. Ibu mertua saya jumpa seorang makcik di hospital. Makcik tu sungguh-sungguh cadangkan supaya minum susu ibu sahaja. Sama juga dengan nurse di hospital. Terus ibu mertua saya yakin supaya Khadijah hanya diberikan susu ibu sahaja.

Selepas 18 bulan, ibu mertua saya lebih yakin dengan kelebihan susu ibu. Bukan sehari dua untuk saya yakinkan mereka terutama ibu mertua saya. Banyak kelebihan yang Allah tunjukkan dengan hikmah kepada mereka.

Bila saya terlibat dengan bidang penyusuan ni, ibu mertua saya antara orang yang paling kuat memberi sokongan. Kata-katanya yang menjadi pembakar semangat saya selalu ialah, "Mesti selalu tolong orang. Jangan gelap mata dengan duit".

Kuncinya di sini, kena bersabar, yakin dan banyakkan berdoa. Jangan biarkan minda kita dikawal oleh kata-kata manusia. Percaya dengan kuat yang kita akan berjaya lakukannya.

Semoga perkongsian ini bermakna untuk semua ibu yang membaca.
Salam penyusuan susu ibu dari saya,

Kak Nad (Admin Feed by Ummi Najla)

Friday, 16 February 2018

"BIARLAH TERLAMBAT DARI TAK MENCUBA LANGSUNG"

12:39:00 am 0 Comments
Alhamdulillah selesai sesi sharing 3 Jam hari ni bersama Puan Khazliyan.

Walaupun anak Puan Khazliyan dah berusia 1 tahun 3 bulan, dan dah campur fm sejak lahir lagi, tapi Kak Nad respect dengan semangat Puan Khazliyan still nak belajar juga tentang penyusuan susu ibu.



Tak ada istilah TERLAMBAT sebenarnya bila kita nak belajar ni.

Mungkin pada orang lain, anak dah setahun lebih dah terlalu 'lambat' nak belajar tentang penyusuan susu ibu.

Tapi, Puan Khazliyan still bersemangat nak betulkan semula salah tanggap tentang penyusuan susu ibu dan sanggup belajar semula dari BASIC.

Allahu... kuat semangat Puan Khazliyan. Tersentuh juga hati Kak Nad tadi bila dengar luahan Puan Khazliyan untuk anakandanya bila dia dah tak ada nanti. 



Semoga Allah permudahkan usaha Puan Khazliyan untuk berjaya menyusukan anaknya dengan susu ibu sepenuhnya.

Semoga Allah merahmati setiap usaha ibu ini. Amin.


Salam Penyusuan Susu Ibu dari,
Nad Masrom
Your Breastfeeding Peer Counselor

Wednesday, 31 January 2018

"Kisah seringgit dari arwah abah"

1:42:00 am 0 Comments
Post ini dikarang dengan air mata. Betapa abah telah banyak mengajar saya tentang nilai kasih sayang yang tidak dapat dibeli dengan duit.

Didikan abah kepada saya masih dirasakan sehingga kini. 

Walaupun abah telah tiada, abah 'masih mendidik' kami dengan nilai kasih sayang yang ditinggalkan.

Dulu abah seorang guru agama. Selepas abah bersara, abah mula berniaga kecil. Dalam masa yang sama, abah bertugas juga sebagai seorang imam di Masjid Kulai.

Saya nampak abah seperti orang tua yang lain. Rambutnya sudah penuh uban, janggutnya yang nipis sudah mula putih seluruhnya, kulit abah juga berkedut sama dengan usianya yang semakin lanjut. 

Pada pandangan mata saya, dalam usia abah itu abah hanya meneruskan kehidupan selepas bersara tanpa mahu susahkan anak-anak dan menghabiskan masa dengan mendekatkan diri kepada Allah sebaiknya.

Teguran abah juga selalu berhikmah. Pernah sekali saya ikut abah ke sebuah kampung dan tiba masa untuk solat asar. Malangnya di surau tersebut tiada satu telekung pun dan masa tu saya pakai baju lengan tiga suku.

Saya tanya abah macam mana nak solat?

Sambil abah beri kain pelikatnya yang dibawa kepada saya untuk tutup aurat, abah pesan dengan nada lembut, "baju ni dah cantik dah. Tapi kalau lengannya dilabuhkan sikit, dah boleh bawa solat..."

Sebaik-baik pakaian kata abah, bukan dari segi materialnya. Tapi sebaik-baik pakaian adalah pakaian yang terus boleh dibawa solat.

Abah juga ada sebuah kedai runcit di Pasar Besar Kulai. Orang tahu kedai abah ada jual kelengkapan ORANG MATI juga iaitu kain kapan. 

Abah selalu bagi kami anak-anak & cucu-cucunya minum air kotak yang dijual secara percuma.

Abah juga selalu memberi diskaun yang banyak kepada orang yang membeli mengikut taraf hidup orang itu.

Pernah seorang kawan saya kata begini, "kalau macam ni cara bapa ko berniaga, macam mana nak maju? Tengok macam orang cina, kalau anak nak ambil air kotak pun kena bayar tau..."

Saya mula rasa serba salah pada abah. Patutlah dah beberapa tahun abah buka kedai, kedai abah masih biasa-biasa je. 

Paling banyak orang membeli di kedai abah pun bila ada KEMATIAN sebab di Kulai sangat susah nak beli kelengkapan kain kapan. 

Abah tak ambil keuntungan sangat dari jualan kain kapan itu. Abah cuma nak mudahkan urusan si mati sahaja.

Jiwa seorang budak agaknya, tersentap juga dengan kata-kata kawan saya. Jadi selepas tu bila saya nak ambil air kotak, saya bayar duit pada abah. 

Abah terkejut. Yelah, duit yang saya beri tu duit dari belanja sekolah RM3 yang abah beri juga. Abah tanya kenapa dan saya bagitahu kenapa.

"Tak apalah.. kalau kita fikir dunia, memanglah tak kaya. Tapi kalau fikir akhirat....", dan ayat abah habis tergantung begitu sahaja. Suruh saya yang masih budak fikir jawapannya.

Ramai orang kenal arwah abah. Orang cina, melayu, india, bangla, pakistan, pemandu teksi, polis, doktor dan ramai lagi. Mungkin sebab abah bekas guru agama dan berkhidmat pula sebagai imam, tentulah ramai orang kenal.

Kalau saya pergi ke mana-mana & orang melihat nama hujung saya berbintikan siapa, mesti mereka terus cakap, "Anak Haji Masrom ya.. Saya kenal bapa awak.."

Sewaktu abah hidup, begitulah ayat yang saya selalu dengar bila ada yang tahu saya anak abah.

Kemudian kami kehilangan abah pada tahun 2004. Sebelum abah pergi meninggalkan kami, abah sempat menulis wasiat dengan bersaksikam dua orang iaitu sahabat abah & kakak saya.

Saya ingat lagi hari tu ialah hari Jumaat. Saya masih ingat setiap kenangan terakhir dengan arwah abah.

Selalunya abah akan mengimamkan solat Jumaat dan membaca khutbah di masjid. Tapi hari itu, abah hanya solat zuhur sahaja di kerusi hospital.

Saya masih ingat abah berjalan sambil memapah katil-katil hospital sehingga ke bilik air. Abah masih nak ambil wudhuk sendiri. 

Kemudian abah solat zuhur. Selepas memberi salam, abah minta disuapkan makanan. 

Sewaktu menjamah bubur yang disuapkan, abah cakap dekat saya, "abah nak jumpa mak. Sebab abah dah tak lama. Deria rasa abah dah ditarik. Abah dah tak rasa apa-apa..."

Saya peluk abah. Saya cium pipi abah. Saya cakap, "Abah.....". Pengalaman abah menguruskan orang mati saban tahu pasti memberi kelebihan kepada abah mengetahui saat-saat akhir hayatnya hampir tiba.

Sejak dari pagi adik-beradik kami memang dah mula berkumpul. Cuma kami tak bagitahu keadaan sebenar abah pada mak sebab kebetulan mak tengah hypoglycemia. 

Doktor memang suruh mak berehat. Mak sangka abah cuma semput biasa bila dimasukkan ke hospital.

Jadi saya kuatkan diri untuk telefon mak lepas dengar permintaan abah. Saya masukkan duit syiling ke dalam mesin telefon dan hubungi telefon rumah. Mujur mak angkat. Suara mak agak lemah...

"Mak, abah teringin nak makan bubur mak. Mak datang ya," bagi tahu saya sambil menahan esakan suara. 

Dada saya macam nak pecah masa tu. Tapi saya tak nak mak fikir yang bukan-bukan kalau dengar saya menangis. 

"Hah yelah nanti mak masak. Masa melawat nanti mak datang..."

Abah sempat solat asar. Lepas asar mak tiba dengan bawa bubur abah. Kemudian abah mula nazak. Mak terkejut dan terduduk.

Saya dan adik-beradik peluk abah. Kami mengucapkan kalimah syahadah di telinga abah.

Abah membuat isyarat tangan ingin bertemu seseorang. Orang itu ialah sahabat imam abah juga.

Tak lama dari itu, sahabat-sahabat abah tiba. Mereka berdiri di sisi abah sambil membacakan yassin tanpa melihat naskhah yassin pun.

Dalam masa yang sama, doktor dan nurse berusaha memberikan rawatan kecemasan terakhir pada abah.

Bacaan yassin terus berkumandang sehinggalah akhirnya suara abah melafazkan kuat, "ALLAH.........!!!" dan abah terkujur kaku. 

Doktor mengesahkan abah telah tiada. Kami menangisi kerana terlalu sedih. Kami adik-beradik berpelukan kerana seperti tidak percaya abah telah tinggalkan kami. Mak apatah lagi, terduduk lama bila pasangan hidupnya telah pergi selamanya.

Abah dibawa pulang malam itu juga. Dan urusan pengkebumian dilakukan pada keesokan paginya. 

Sejak malam jenazah abah tiba, rumah kami dipenuhi pengunjung tak henti-henti.

Esok paginya, abah dimandikan oleh semua anak-anak lelaki. Dan satu perkara yang saya tak boleh lupa, rumah dan jalan raya sangat sesak kerana ratusan manusia datang menziarah.

Saya sendiri hanya dapat cium kali terakhir wajah abah beberapa saat. Saya sendiri terpaksa 'berebut' dengan lautan manusia yang saya tak kenal.

Mereka juga ingin menatap wajah abah buat kali terakhir. Mungkin mereka kenalan abah, bekas murid abah, pelanggan abah, atau mungkin jemaah masjid.

Bila abah nak dikebumikan, saya berdiri jauh dari kubur abah. Saya tak dapat tengok abah dimasukkan ke dalam liang lahad. Sebab ratusan manusia memenuhi kawasan perkuburan. Terlalu ramai !

Cuma satu perkara yang saya ingat sewaktu menunggu abah dimasukkan ke liang lahad, ada seorang kanak-kanak dalam lingkungan usia 7 tahun berdiri di sisi kakaknya yang hanya memakai selendang dan menampakkan sebahagian rambutnya. 

Kanak-kanak tersebut bertanya, "Kakak, ini ke pakcik yang bagi adik duit tu? Yang duit dia bau wangi tu?". Kemudian kakak dia cuma menjawab "YA". Saya pandang mereka dan saya langsung tak kenal mereka. 

Tapi yang saya nampak, wanita itu juga turut mengalirkan air mata.

Itulah setiap satu kenangan bersama abah yang saya ingat. Segala kos kematian abah waktu itu semua ditanggung oleh orang lain yang kami tidak kenal; kos van jenazah, kos liang lahad dan kos lain-lain. 

Bila abah dah tiada, sehingga sekarang kalau saya berjumpa dengan seseorang yang mengenali arwah abah, mereka pasti akan melayani saya dengan baik dan ada juga yang menangis.

Saya tak pasti apa yang abah buat sehingga orang masih ingat padanya.

Pernah sekali saya berjumpa dengan seseorang yang berjawatan di JPNJ, bila dia tahu saya anak abah, dia sebak dan beritahu saya, "setiap tahun kalau ada qurban di tempat kami, kami akan masukkan nama ayah awak juga dalam senarai...".

Saya tak pasti siapa 'kami' atau 'tempat kami' yang dimaksudkan. Saya cuma diam sahaja sambil berfikir, apa jasa abah kepada mereka...

Abah tak kaya. Abah tak ada duit yang banyak. Abah cuma ada beberapa harta yang diwariskan kepada anak-anak. 

Tapi dari kata-kata orang lain tentang abah, abah banyak bantu mereka untuk teruskan kehidupan, abah ajar mereka mengenal Allah, dan abah ajar tentang nilai kasih sayang.

Itulah 'harta' paling MAHAL yang abah tinggalkan sebenarnya.

Kebaikan abah dikenang. Dan orang lain pula berbuat baik kepada anak-anak abah.

Duit seringgit ini abah tinggalkan dalam beg bimbit abah. Kakak saya jumpa pada tahun 2004 dan simpan sehingga sekarang.

Betapa duit itu tidak boleh dibawa mati.....



P/s: Saya menjadi yatim piatu pada tahun yang sama kerana mak pula meninggal dunia selepas 49 hari abah meninggalkan kami. Dan kubur mereka bersebelahan. 

Al-fatihah untuk arwah abah dan mak

Haji Masrom bin Haji Sardi
Hajah Rukimah binti Haji Yusof

DARI 2OZ NAIK KE 5OZ SELEPAS UPGRADE ILMU !!"

12:25:00 am 0 Comments
Boleh tengok perkongsian Puan Norlia di sini πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»




Bila kita TAK pernah dapat 5oz untuk satu sesi, kita akan rasa excited bila sekali perah dapat banyak macam ni.

Mungkin biasa bagi orang lain, tapi untuk mummy yang tak pernah dapat, perasaan tu mummy je yang tahu.😍

Bukan teknik power pumping itu semata-mata yang menaikkan production tapi ada beberapa perkara lain yang perlu diperbaiki dahulu.☺️

Ni RESULT selepas 2 hari Puan Norlia jumpa Kak Nad. Alhamdulillah syukur dengan REZEKI dari-Nya.

Tak ada teknik magic susu akan naik dalam masa sehari atau sesaat kalau perkara basic mommies tak nak perbaiki. 



Alhamdulillah ebook "Tips Pam-Pam Penuh" yang Kak Nad pernah beri FREE tu pun ada yang membantu mommies sampai boleh dapat berpuluh oz sehari.

Kak Nad doakan Puan Norlia dan mommies lain di luar sana akan terus berusaha tanpa putus asa dan in shaa Allah berjaya untuk menyusukan anak mommies sehingga 2 tahun πŸ’•

Amin...


Salam Penyusuan Susu Ibu dari,
Nad Masrom
Your Breastfeeding Peer Counselor